torsdag 8 augusti 2013

Testikelbitande fisk fångad i Öresund.


Skånska män som gillar att nakenbada får se upp. I söndags fångades en pacu i Öresund – en fisk med smak för testiklar.
Det är en släkting till pirayan som fritidsfiskaren Einar Lindgreen fann när han vittjade sin ålryssja strax norr om Saltholm, meddelar Köpenhamns Universitet.
Till skillnad från sin släkting har pacun trubbiga tänder i sina starka käkar, liknande de en människa har. Tänderna använder den för att knäcka nötter och tugga frukt med, men det har hänt att den tagit fel. I Papua Nya Guinea är arten skyldig till minst två fall där badande män fått sina testiklar avbitna.
Den ovanliga gästen lever vanligtvis i Amazonfloden men har också etablerat sig på Papua Nya Guinea och siktats i USA och Asien. Fångsten i Öresund är den första i ett europeiskt hav.
– Det blir spännande att se om den här fisken var en engångsföreteelse eller om vi kommer att få se mer av den, säger fiskeexperten Peter Rask Møller på Statens Naturhistoriske Museum.
Det exemplar som hittades utanför Saltholm mätte blygsamma 21,5 centimeter men en pacu kan bli nästan en meter lång och väga upp till 25 kilo. Arten hålls som akvariefisk och har spridits över världen då ägare släppt fiskar som blivit för stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar